×

Óriási Változások az Adatközponti Eszközök Firmware Elérhetőségével Kapcsolatban

/ / Blog

Egy új uniós rendelet lehetővé teszi az adatközponti hardverek életciklusának meghosszabbítását, aminek többen is örülnek: a vállalati IT, a környezetünk és mi is.

Az adatközpontok energiafogyasztása mellett az ott üzemelő hardverek életciklusa már nem csak az IT világában nagyon fontos téma, az EU is egyre nagyobb hangsúlyt fektet rá környezet- és fogyasztóvédelmi szempontok miatt. Egy 2021 márciusa óta hatályos rendelet lehetővé teszi a szerverek és tárolók hosszabb és biztonságosabb használatát, elsősorban a gyártókhoz való kötöttségek lazításával. Ez az IT-nak nagyobb mozgásteret és költségoptimalizálási lehetőségeket ad, hiszen jóval rugalmasabban kezelheti a beszerzéseit, garanciális hardvertámogatási szerződéseit.

Fogyasztóként egyre több környezetvédelemmel kapcsolatos intézkedéssel találkozhatunk a mindennapi életünkben (az elektronikai eszközök energiahatékonysági osztályzatai, recycling, fenntarthatóság stb.), az Európai Unió az úgynevezett környezetbarát tervezésről szóló irányelv keretében (2009/125 / EK) hozza meg ezen intézkedéseket.  A cél egy olyan fenntartható rendszer kialakítása, amely a termékek előállításának és életciklusának optimalizálását helyezi előtérbe, többek között a termelésben történő erőforrás-felhasználás minimalizálásával, az energiafogyasztás csökkentésével és a hulladéktermelés / pazarlás csökkentésével. Az eszközök meghosszabbított élettartama ebben kulcsszerepet játszik: ne vegyünk olyan gyakran új termékeket. Ez pedig nem csak a hűtőszekrényekre, mosógépekre, vagy mobiltelefonokra vonatkozik, hanem az adatközponti hardverekere is. Az ezen informatikai eszközökre vonatkozó rendelet a 2019/424/EU, amely, az egyike annak a tíz végrehajtási rendeletnek, amelyet az EU Bizottság 2019-ben fogadott el.

No alt text provided for this image

A változtatás több részből áll

Az első szakaszban a 2020. március 1. után piacra került szervereknek és tárolóknak már meg kell felelniük bizonyos követelményeknek. Ezek közé tartozik például az energiahatékonyság is, többek között a tápegységek hatásfokára vonatkozó előírások révén.

Ezenkívül megvizsgálták az ezen eszközök javítására és bővítésére vonatkozó lehetőségeket is, a gyártóknak nem szabad korlátozniuk a javításhoz és bővítéshez szükséges komponensek elérhetőségét, ezenkívül termékinformációkat, a javításhoz / bővítéshez szükséges dokumentációkat is rendelkezésre kell bocsátaniuk.

2021: a firmware korlátozások vége?

A rendelet második szakaszának – amely 2021 márciusától van hatályban – a firmware tematika áll a középpontjában.  Eszerint a szervergyártók kötelesek gondoskodni eszközeik biztonságos működéséről, amely magában foglalja a legfrissebb firmware verziók rendelkezésre bocsátását is, bizonyos megkötésekkel:

“[…] the latest available version of the firmware shall be made available […] for a minimum period of eight years after the placing on the market of the last product of a certain product model, free of charge or at a fair, transparent and non-discriminatory cost”.

Egyelőre még nem egyértelmű, hogy mit is takar a „méltányos költségek” kifejezés, illetve, hogy a frissítéseket milyen formában kell majd a gyártóknak elérhetővé tenniük, pár éven belül valószínűleg ez a kérdés is tisztázásra kerül. Egy biztos, az IT-nak ezzel a lépéssel jóval nagyobb mozgástere lesz, mivel nem kell gyártói támogatási szerződéseket kötnie / hosszabbítania, hosszabb ideig tudja használni az eszközeit és alternatív megoldásokban is tud gondolkozni (pl. Third Party támogatás).

No alt text provided for this image

Hogyan fognak csökkenni az üzemeltetési költségek? 

A rendelet szerint a március 1. után az új modellek eladásakor az első két évben a gyártók szabadon meghatározhatják az új firmware-verziókkal kapcsolatos megszorításokat, ezután azonban életbe lépnek a rendelet által meghatározott (ez előző pontban említett) feltételek.

Tehát egy-egy beruházáskor a felhasználók hosszabb időre tudnak tervezni, a jelenlegi életciklusnál tovább tudják biztonságosan használni eszközeiket. Az üzemeltetési költségeket több módon is lehet csökkenteni, ilyen például a Third Party támogatás a 2. év után, vagy a cserekomponensek beszerzése hidegtartaléknak (amennyiben a javításhoz való tudás megvan és nincsen szükség se gyártói se Third Party támogatásra).

Mit jelent ez makró szinten?

A környezetbarát tervezésről szóló rendelet középtávú hatásait még nem lehet számszerűsíteni, az Európai Bizottság szerint ezzel az intézkedéssel évente 9 terawattórát (TWh) tudunk majd spórolni, ez nagyjából Észtország 2014-es villamosenergia-fogyasztását teszi ki.

Ezenkívül az EU-rendelet segíti a verseny igazságosabbá és szabadabbá tételét is, hiszen az eszközöket így könnyebben lehet javítani és a legújabb firmware is hosszabb ideig áll rendelkezésre. Ennek következtében a gyártói korlátozások jelentősen csökkennek és egyéb alternatívák (pl. Third Party támogatás) révén jelentős költségeket lehet megtakarítani.

Zárásként egy érdekes példa az autóiparból: ott az úgynevezett csoportmentességi rendelet (GVO) 461/2010 biztosítja, hogy az autótulajdonosok átfogó szolgáltatást (pl. szerviz) kaphassanak független műhelyektől – néha lényegesen jobb körülmények között, jelentősen alacsonyabb árakon.

Kérdése van? Keressen minket: info@itris.hu.

TOP